Jaltomato – sadež z rahlim okusom paradižnika

Jaltomato je odlična popestritev za naš zelenjavni vrt. Obrodi temne plodove, debelejše od borovnic. Njegova domovina sta Srednja Amerika in Mehika. Kljub imenu in dejstvu, da prihaja iz družine razhudnikovk (Solaniaceae), rastlina nima veliko opraviti s paradižnikom. Prvotno je bolj tropska rastlina, vendar pa se jo v našem podnebju da odlično gojiti kot enoletnico.

Rastlina ima grmičasto razrast in v višino ne zraste prek enega metra. Priporočljivo jo je gojiti ob opori. Ima bledo zelene šestkotne cvetove. Plodovi so temno vijolične,skoraj že črne barve. Zreli so takrat, ko se venčni listi obrnejo navzven. Primerni so za svežo uporabo, lahko pa jih tudi kuhamo ali kombiniramo z drugim sadjem. Američani jih uporabljajo kot nadomestek za borovnice pri muffinih. Okus plodov je svojevrsten, nekako mešanica grozdja in paradižnika, lahko pa spominja tudi na kakšen drug nepovezan okus. Nanj se je vsekakor treba privaditi.

Jaltomato je za vzgojo na vrtu izjemno nezahteven. Ne potrebuje posebne nege in oskrbe, ampak zgolj dobro sončno lego, dovolj prostora za razrast in seveda redno zalivanje. Če jesen ni prehladna, lahko plodove obiramo do konca oktobra. Sejemo ga sredi februarja v zaščitenih prostorih in ko mine nevarnost pozeb, ga posadimo na prosto. Rastline rastejo dokaj hitro. Plodovi so precej majhni, zato prav velikega donosa ne gre pričakovati.

Rastlina se v Sloveniji pojavlja razmeroma redko. Semena in sadike se da dobiti pri zbiralcih in gojiteljih eksotičnih sadnih in zelenjadnih vrst, letos bodo sadike po prvem maju na voljo na kmetiji Mazej v Ljubiji pri Mozirju in v Vrtnarstvu Flajšman v Celju.

   Sadež jaltomata       Cvet jaltomata